Na dziś przygotowałam przepis na wątróbkę w mojej "wersji" zachęcam do przyrządzenia tej wątróbki.. jest na prawdę pyszna!
Składniki:
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 2 średnie cebule
- 2-3 garście mrożonych warzyw
- jedno jajko kurze
- 2-3 łyżki mleka
- przyprawy do podkreślenia smaku (bazylia, oregano, curry, pieprz i sól)
Czas przyrządzenia ok. 20-30 minut
Sposób Przyrządzenia:
Obsmażyć wątróbkę obtaczając ją wcześniej w mące. Pokroić cebulę (*na talarki następnie na ćwiartki) i usmażyć ją do złocistego koloru (cebulę obsmażyć osobno!!). W garnku zagotować szklankę wody następnie wrzucic warzywa gotować ok. 10 minut. Po 10 minutach wrzucic do gotujących się warzyw obsmażoną wątróbkę i cebulę wraz z tłusczem na którym była smażona i uzupełnić wodą tak aby przykryła wszystkie składniki . Zagotować. Dosypać wymienione wcześniej przyprawy oprócz soli i gotować ok. 5 minut następnie rozbełatć całe jajko z 2-3 łyżkami mleka i powoli wlewając do gotującej się potrawy jednocześnie mieszając dodać sól do samku i gotować ok. 2-3 minut (Jeżeli ktoś preferuje gęsty sos proponuję dodać łyżkę mąki rozprowadzoną w pół szklanki wody). Podawać z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym lub chlebem.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz